top of page

Akgünlük Sakızı Nasıl Kullanılır?

Akgünlük sakızını hem öksürüğe fayda için yüne tütsüleyerek hemde birçok derde deva için çiğneyip yutularak kullanılabilir.


 

Balgamlı öksürük tedavisinde, günlük ağacı bitkisi veya günlük sakızı diye de bilinen akgünlük bitkisinin dumanı yüne çekilip göğse kapatılarak tedavi uygulanır.


Uygulama Şekli Akgünlük Sakızı Nasıl Kullanılır;


Akgünlük bitkisinden bir miktar alınıp tavada dumanı çıkana kadar yakılır, dumanın üzerine yıkanmamış yün tutulur ve yünün dumanı iyice içine çekmesi beklenir.

Ardından hemen ön taraf göğüs bölgesine yün kapatılır ve öylece akşamdan sabaha bekletilir. Sabah ise tekrarlanan işlem bu sefer arka taraf göğüs bölgesine kapatılır ve sabahtan akşama bekletir. Böylece akgünlüğün etkisiyle balgamın atılması gözlenir.


Uygulamadan sonra kusma veya ishal görülebilir.

Akgünlük antibiyotik özelliği taşır.

Bronşit ve astım tedavisinde kullanılmıştır.

İbn Sînâ'nın ElḲānûn Fi’ṭ-ṭıbb’ının ikinci cildinde akgünlük, buhur-u meryem olarak geçmektedir (Kâhya, 2015). Aynı eserde zeytinyağı ile günlük karıştırıldığında derideki çatlaklara iyi geldiği yazmaktadır.

İbn Sînâ için “akgünlüğün en etkin olduğu hastalıklar solunum sistemi hastalıklarıdır. O edrumali ile karıştırılarak, balgam söktürücü olarak kullanılabilir.”


Galen akgünlük bitkisini aynı şekilde öksürük tedavisinde kullanmıştır (Kâhya, 2015). Anadolu'da kullanılan halk ilaçları arasında yün, bademcik tedavisinde kirli yünün boğaza sarılıp bezle bağlanması ile uygulanır.

Günümüzde boğaz ve bademcik hastalıkları tedavisinde kullanımı daha yaygındır. Göğüs hastalıkları tedavisinde Anadolu'da kirli koyun yünü göğse sarılır.


Öksürük için akgünlük sakızını özellikle bal ile karıştırılarak kullanabilirsiniz. 15 gün süre ile öksürük kesici kür olarak günlük 1 tatlı kaşığı kadar yenir.




akgünlük sakızı nasıl kullanılır
Akgünlük Sakızı

Sipariş İçin;



3.761 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page